Kuchnia z szybkowaru
1 I wywaru z baraniny lub wo??owiny (albo 1 I wody i 50 dag ko??ci wo??owych),
0,75 szklanki soczewicy,
5 dag mas??a,
1 cebula,
1 szczypta suszonej miÄ?ty,
1 ??y??ka siekanej natki pietruszki;
s??l i pieprz do smaku,
po 1 ??y??ce wytrawnego wina na talerz |
CebulÄ? usma??yÄ? na ma??le w szybkowarze, wrzuciÄ? soczewicÄ?. ChwilÄ? posma??yÄ?, zalaÄ? wywarem. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Przed podaniem doprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem, wlaÄ? wino, posypaÄ? pietruszkÄ?. Uwaga. Sma??one mas??o nie jest zdrowe, mo??na odstÄ?piÄ? od oryginalnego przepisu, stosujÄ?c inny dowolny t??uszcz - zupa bÄ?dzie wprawdzie mniej smaczna, lecz zdrowsza.
|