Kuchnia z szybkowaru
1 I wywaru z ko??ci (lub woda oraz 0,5 kg ko??ci i w??oszczyzna bez kapusty),
0,5 szklanki soczewicy,
2-3 kartofle,
2-3 ??y??ki mÄ?ki,
0,5 jaja i woda na ciasto,
1 cebula,
4 dag t??uszczu,
1 ??y??ka mÄ?ki na zasma??kÄ?;
s??l,
pieprz,
majeranek,
ga??ka muszkato??owa i przyprawa typu "Vegeta" do smaku |
OczyszczonÄ? cebulÄ? drobno pokroiÄ?, usma??yÄ? w szybkowarze na t??uszczu, wsypaÄ? mÄ?kÄ? i lekko zrumieniÄ?. ZalaÄ? wywarem, wrzuciÄ? oczyszczone i pokrojone w kostkÄ? kartofle, wsypaÄ? soczewicÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie z mÄ?ki, jaja i wody zagnie??Ä? twarde ciasto. Po otwarciu szybkowaru wetrzeÄ? ciasto do zupy na tarce do jarzyn zagotowaÄ?. DoprawiÄ? do smaku solÄ?, pieprzem, majerankiem, ga??kÄ? muszkato??owÄ? i przyprawÄ? do zup. Je??eli zamiast wywaru u??yte by??y ko??ci i w??oszczyzna, to przed wtarciem ciasta wyjÄ?Ä? wk??adkÄ? z nimi. W??oszczyznÄ? u??yÄ? np. na sa??atkÄ? do kolacji. |