5 ??????tek
8 dag mÄ?ki
16 dag cukru
20 dag marmolady
5 bia??ek (piana)
2 dag cukru do posypania |
Dno blachy prostokÄ?tnej o 3 niskich ??cianach wy??o??yÄ? papierem. ??????tka utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, dodaÄ? mÄ?kÄ?, lekko wymieszaÄ?, wy??o??yÄ? na blachÄ?, ??opatkÄ? rozsmarowaÄ? a?? do brzeg??w blachy na grubo??Ä? 1 1/2 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (oko??o 20 min.). StolnicÄ? przykryÄ? serwetkÄ?. Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjÄ?Ä?, wy??o??yÄ? z blachy na serwetkÄ?, zdjÄ?Ä? papier (ciasto ma byÄ? upieczone, lecz miÄ?kkie, nie wysuszone, gdy?? w przeciwnym razie nie da siÄ? zwinÄ?Ä?). Ciep??e ciasto posmarowaÄ? marmoladÄ?, zwinÄ?Ä? tak, aby warstwy ciasta z marmoladÄ? ??ci??le do siebie przylega??y, zawinÄ?Ä? w serwetkÄ?, pozostawiÄ? do ostygniÄ?cia. Przed podaniem rozwinÄ?Ä? z serwetki, posypaÄ? cukrem, pokrajaÄ? w sko??ne krÄ???ki 1 cm grubo??ci, u??o??yÄ? w ca??o??ci dwoma rzÄ?dami na szklanym okrÄ?g??ym p????misku.
|