25 dag mÄ?ki
2 dag t??uszczu
3-5 ??????tek
5 dag cukru waniliowego
1 ??y??ka spirytusu
s??l
30 dag t??uszczu do sma??enia |
T??uszcz posiekaÄ? z mÄ?kÄ?. Ukszta??towaÄ? na stolnicy wianuszek, dodaÄ? ??????tka, s??l i spirytus, zarobiÄ? no??em tak gÄ?ste ciasto, by przy wa??kowaniu jak najmniej podsypywaÄ? mÄ?kÄ?. Gdy czÄ???Ä? mÄ?ki z??Ä?czy siÄ? z ??????tkami, oczy??ciÄ? n????, i ciasto zagniataÄ? d??oniÄ? tak d??ugo, a?? utworzy ono jednolitÄ?, g??adkÄ? masÄ?. NastawiÄ? t??uszcz do sma??enia. Ciasto podzieliÄ? na kilka czÄ???ci, wywa??kowaÄ? niezbyt grubo, pokrajaÄ? na d??ugie paski, szerokie na dwa palce. Ka??dy kawa??ek ciasta poziomo przekrajaÄ? przez ??rodek, przewinÄ?Ä?. ZrobiÄ? pr??bÄ? temperatury t??uszczu; gdy kawa??eczek w??o??onego ciasta natychmiast odskakuje od dna i wyp??ywa na powierzchniÄ? silnie siÄ? sma??Ä?c, t??uszcz jest nagrzany odpowiednio do sma??enia. Wtedy ciasto omie??Ä? z mÄ?ki szczoteczka, w??o??yÄ? na gorÄ?cy t??uszcz, gdy siÄ? zrumieni odwr??ciÄ? szpikulcem. Ciasto dosma??yÄ?, wyjÄ?Ä? na bibu??Ä? dla osÄ?czenia z t??uszczu. OsÄ?czony chrust u??o??yÄ? na talerzu, posypaÄ? cukrem z waniliÄ? i przenie??Ä? uk??adajÄ?c chrust na p????misku.
|