Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Faworki I

25 dag mÄ?ki
2 dag t??uszczu
3-5 ??????tek
5 dag cukru waniliowego
1 ??y??ka spirytusu
s??l
30 dag t??uszczu do sma??enia
T??uszcz posiekaÄ? z mÄ?kÄ?. Ukszta??towaÄ? na stolnicy wianuszek, dodaÄ? ??????tka, s??l i spirytus, zarobiÄ? no??em tak gÄ?ste ciasto, by przy wa??kowaniu jak najmniej podsypywaÄ? mÄ?kÄ?. Gdy czÄ???Ä? mÄ?ki z??Ä?czy siÄ? z ??????tkami, oczy??ciÄ? n????, i ciasto zagniataÄ? d??oniÄ? tak d??ugo, a?? utworzy ono jednolitÄ?, g??adkÄ? masÄ?. NastawiÄ? t??uszcz do sma??enia. Ciasto podzieliÄ? na kilka czÄ???ci, wywa??kowaÄ? niezbyt grubo, pokrajaÄ? na d??ugie paski, szerokie na dwa palce. Ka??dy kawa??ek ciasta poziomo przekrajaÄ? przez ??rodek, przewinÄ?Ä?. ZrobiÄ? pr??bÄ? temperatury t??uszczu; gdy kawa??eczek w??o??onego ciasta natychmiast odskakuje od dna i wyp??ywa na powierzchniÄ? silnie siÄ? sma??Ä?c, t??uszcz jest nagrzany odpowiednio do sma??enia. Wtedy ciasto omie??Ä? z mÄ?ki szczoteczka, w??o??yÄ? na gorÄ?cy t??uszcz, gdy siÄ? zrumieni odwr??ciÄ? szpikulcem. Ciasto dosma??yÄ?, wyjÄ?Ä? na bibu??Ä? dla osÄ?czenia z t??uszczu. OsÄ?czony chrust u??o??yÄ? na talerzu, posypaÄ? cukrem z waniliÄ? i przenie??Ä? uk??adajÄ?c chrust na p????misku.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design