2 szklanki mleka
10 dag cukru
3 jaja
paczka cukru waniliowego lub laska wanilii naturalnej |
Cukier rozpu??ciÄ? w mleku, dodaÄ? cukier waniliowy lub zaparzonÄ? waniliÄ? naturalnÄ?. WbiÄ? jaja i dobrze rozmieszaÄ?. MasÄ? wlaÄ? do fili??anek i wstawiÄ? do wiÄ?kszego naczynia z takÄ? ilo??ciÄ? wody, aby fili??anki zanurzy??y siÄ? do po??owy; nakryÄ? je pergaminem. Naczynie przykryÄ? pokrywÄ? i gotowaÄ? powoli, a?? mleczko zetnie siÄ? na galaretkÄ?. NastÄ?pnie fili??anki wyjÄ?Ä? z wody i ostudziÄ?. PodawaÄ? przybrane konfiturami i biszkoptami.
|