Bu??ka paryska
szklanka mleka
2 jaja
3 ??y??ki t??uszczu
50 dag jab??ek winnych
4 ??y??ki cukru
1,5 ??y??ki mas??a
tarta bu??ka
cukier puder |
Bu??kÄ? pokrajaÄ? w foremne plastry (grubo??ci 1 cm), maczaÄ? w mleku rozmieszanym z jajami i usma??yÄ? na t??uszczu grzanki. Jab??ka obraÄ?, op??ukaÄ?, poszatkowaÄ? dodaÄ? mas??o i cukier; poddusiÄ? na wolnym ogniu. Grzankami wy??o??yÄ? naczynie wysmarowane mas??em i wysypane tartÄ? bu??kÄ?, na to warstwÄ? jab??ek, przykryÄ? grzankami i postÄ?powaÄ? tak do zape??nienia naczynia. WstawiÄ? do piekarnika. PodawaÄ? szarlotkÄ? posypanÄ? cukrem pudrem z waniliÄ?.
|