25 dag mÄ?ki
2 dag t??uszczu
3-5 ??????tek
s??l
1 ??y??ka spirytusu
30 dag t??uszczu
5 dag cukru waniliowego |
T??uszcz posiekaÄ? z mÄ?kÄ?. Ukszta??towaÄ? na stolnicy wianuszek, dodaÄ? ??????tka, s??l, spirytus, no??em zarobiÄ? tak gÄ?ste ciasto, by przy wa??kowaniu jak najmniej podsypywaÄ? mÄ?kÄ?. Gdy czÄ???Ä? mÄ?ki z??Ä?czy siÄ? z ??????tkami, oskrobaÄ? n???? z ciasta, zagniataÄ? ciasto d??oniÄ?, a?? utworzy siÄ? jednolita, g??adka masa. NastawiÄ? t??uszcz do sma??enia. Ciasto podzieliÄ? na czÄ???ci, wywa??kowaÄ? niezbyt grubo, wykrawaÄ? na ka??dÄ? r????Ä? po 3 coraz mniejsze krÄ???ki; ka??dy krÄ???ek nadciÄ?Ä? w kilku miejscach od obwodu ku ??rodkowi; zlepiaÄ? je bia??kiem po trzy, najmniejszym na wierzch. ZrobiÄ? pr??bÄ? temperatury t??uszczu, ciasto omie??Ä? z mÄ?ki szczoteczkÄ?, wk??adaÄ? na gorÄ?cy t??uszcz p??atkami ku do??owi i powoli sma??yÄ?; gdy siÄ? zrumieni, odwr??ciÄ? szpikulcem, dosma??yÄ?. R????e wyjÄ?Ä? na bibu??Ä? dla osÄ?czenia z t??uszczu; u??o??yÄ? na talerzu, posypaÄ? cukrem i waniliÄ?, przybraÄ? konfiturÄ? k??adÄ?c ca??y owoc w ??rodku r????y. Uk??adaÄ? jedne na drugich na okrÄ?g??ym p????misku.
|