Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KOMPOT Z GRUSZEK WZMOCNIONY WITAMINOWO

1/2 litra wody
15 dag ??wie??ych owoc??w r????y
10 dag cukru
6 dag przetartego rokitnika albo 40 dag gruszek
6-8 dag przetartych porzeczek
kawa??ek wanilii
Gruszki op??ukaÄ?, obraÄ?, przepo??owiÄ? i ??y??eczkÄ? kompotowÄ? wydrÄ???yÄ? gniazda nasienne. PrzygotowaÄ? je w ostatniej chwili, bo czerniejÄ? na powietrzu. ZagotowaÄ? wodÄ? z cukrem, do syropu w??o??yÄ? tyle gruszek, aby przykry??y powierzchniÄ? syropu i gotowaÄ? na ??rednim ogniu do miÄ?kko??ci, obracajÄ?c po????wki w czasie gotowania. Gruszki gotowaÄ? partiami. Kompot wzbogaciÄ? witaminÄ? C, gotujÄ?c gruszki z owocami r????y, lub przy ko??cu sporzÄ?dzania kompotu do syropu dodaÄ? przecier z porzeczek lub rokitnika i cukier z waniliÄ?; syrop dope??niÄ? gotowanÄ? wodÄ?, zalaÄ? nim gruszki, wy??o??yÄ? do kompotiery i oziÄ?biÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design