1/2 litra wody
15 dag ??wie??ych owoc??w r????y
10 dag cukru
6 dag przetartego rokitnika albo 40 dag gruszek
6-8 dag przetartych porzeczek
kawa??ek wanilii |
Gruszki op??ukaÄ?, obraÄ?, przepo??owiÄ? i ??y??eczkÄ? kompotowÄ? wydrÄ???yÄ? gniazda nasienne. PrzygotowaÄ? je w ostatniej chwili, bo czerniejÄ? na powietrzu. ZagotowaÄ? wodÄ? z cukrem, do syropu w??o??yÄ? tyle gruszek, aby przykry??y powierzchniÄ? syropu i gotowaÄ? na ??rednim ogniu do miÄ?kko??ci, obracajÄ?c po????wki w czasie gotowania. Gruszki gotowaÄ? partiami. Kompot wzbogaciÄ? witaminÄ? C, gotujÄ?c gruszki z owocami r????y, lub przy ko??cu sporzÄ?dzania kompotu do syropu dodaÄ? przecier z porzeczek lub rokitnika i cukier z waniliÄ?; syrop dope??niÄ? gotowanÄ? wodÄ?, zalaÄ? nim gruszki, wy??o??yÄ? do kompotiery i oziÄ?biÄ?.
|