1/2 litra wody
15 dag cukru
50 dag jab??ek
sk??rka cytrynowa |
ZagotowaÄ? wodÄ?. Jab??ka umyÄ?, op??ukaÄ?, wyciÄ?Ä? miejsca uszkodzone, obraÄ?, podzieliÄ? na 2 lub 4 czÄ???ci, wyciÄ?Ä? gniazda nasienne. Sk??rki i gniazda w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, szybko ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci, przecedziÄ? i odpadki odcisnÄ?Ä? z soku. Wywar szybko zagotowaÄ?, dodaÄ? cukier, w??o??yÄ?, pokrajane jab??ka, powoli ugotowaÄ?. OstudziÄ? pod przykryciem. Kompotu tego nie potrzeba przyprawiaÄ?, ma naturalny piÄ?kny aromat. W ten spos??b gotuje siÄ? te odmiany jab??ek, kt??re majÄ? wysokÄ? warto??Ä? witaminowÄ?.
|