15 dag cukru
cynamon lub sk??rka cytrynowa
1/2 litra wody
10 dag przetartych porzeczek
50 dag jab??ek kompotowych lub 15 dag r????y rugozy. |
ZagotowaÄ? wodÄ? z cukrem i przyprawami. Jab??ka op??ukaÄ?, obraÄ? cienko, podzieliÄ? ka??de na po??owÄ?, wyciÄ?Ä? ??uskwiny. Na wrzÄ?cy syrop w??o??yÄ? jab??ka tak, by pokry??y powierzchniÄ? syropu, ugotowaÄ? powoli partiami, wyjÄ?Ä? je i w??o??yÄ? do salaterki. Kompot ostudziÄ?, wlaÄ? do kompotierki. Do ostudzonego kompotu z jab??ek nale??y dodaÄ? przecier porzeczkowy lub gotowaÄ? go z r????Ä? rugoza (15 dag).
|