Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
GRUSZKI LUB JAB?KA W SOSIE WANILIOWYM

Kompot:
40 dag soczystych, dojrza??ych gruszek
6 dag cukru
1 szklanka wody
2 ??y??eczki miazgi sur??wkowej

Sos:
1 ??????tko
1 jajo
1 dag mÄ?ki ziemniaczanej
4 dag cukru
1/2 szklanki wrzÄ?cego mleka
1/4 laski sproszkowanej wanilii
Gruszki obraÄ?, przepo??owiÄ?, wydrÄ???yÄ? ??uskwinÄ?. ZagotowaÄ? syrop z cukru i wody i partiami ugotowaÄ? gruszki do miÄ?kko??ci, prze??o??yÄ? je do szklanej kompotierki, syrop wygotowaÄ?. ZagotowaÄ? mleko. UtrzeÄ? jaja, cukier i mÄ?kÄ?, dodaÄ? waniliÄ?. Do utartych jaj wlewaÄ? ostro??nie wrzÄ?ce mleko, nastÄ?pnie wrzÄ?cy syrop i ucieraÄ? na parze do gÄ?sto??ci ??mietany. Sos mieszajÄ?c ostudziÄ? i zimnym sosem zalaÄ? gruszki, przybieraÄ? konfiturami z truskawek lub poziomek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design