Kompot:
40 dag soczystych, dojrza??ych gruszek
6 dag cukru
1 szklanka wody
2 ??y??eczki miazgi sur??wkowej
Sos:
1 ??????tko
1 jajo
1 dag mÄ?ki ziemniaczanej
4 dag cukru
1/2 szklanki wrzÄ?cego mleka
1/4 laski sproszkowanej wanilii |
Gruszki obraÄ?, przepo??owiÄ?, wydrÄ???yÄ? ??uskwinÄ?. ZagotowaÄ? syrop z cukru i wody i partiami ugotowaÄ? gruszki do miÄ?kko??ci, prze??o??yÄ? je do szklanej kompotierki, syrop wygotowaÄ?. ZagotowaÄ? mleko. UtrzeÄ? jaja, cukier i mÄ?kÄ?, dodaÄ? waniliÄ?. Do utartych jaj wlewaÄ? ostro??nie wrzÄ?ce mleko, nastÄ?pnie wrzÄ?cy syrop i ucieraÄ? na parze do gÄ?sto??ci ??mietany. Sos mieszajÄ?c ostudziÄ? i zimnym sosem zalaÄ? gruszki, przybieraÄ? konfiturami z truskawek lub poziomek.
|