2 du??e cytryny
11 dag cukru bia??ego i 11 dag cukru brunatnego (mo??e byÄ?. oczywi??cie, tylko bia??y)
4 I wody
1 dag dro??d??y
4 ??y??eczki cukru
15 rodzynk??w |
Cytryny sparzyÄ? i obraÄ?. MiÄ???sz pokrajaÄ? na bardzo cienkie plastry, posypaÄ? wymieszanym cukrem i zalaÄ? wrzÄ?tkiem. TrochÄ? przestudziÄ? (do 35?C), dodaÄ? dro??d??e i sk??rki cytrynowe, postawiÄ? w ciep??e miejsce na 12 godz., aby p??yn sfermentowa??. Po tym czasie przecedziÄ? go i wlewaÄ? do butelek ze szczelnym zamkniÄ?ciem, wsypujÄ?c do ka??dej po p???? ??y??eczki cukru i po kilka rodzynk??w. PodawaÄ? do picia po 2 dniach.
|