Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Obwarzanki "baronki"

40 dag mÄ?ki
1 kg dro??d??y
p???? szklanki mleka
ma??e jajko
2,5 dag mas??a
1 dag soli
czarnuszka lub mak
Dro??d??e utrzeÄ? z ma??Ä? ilo??ciÄ? cukru i rozcie??czyÄ? ogrzanym mlekiem. W??o??yÄ? mas??o, mÄ?kÄ? i s??l, wbiÄ? jajko, zamieszaÄ? i wyrobiÄ? ciasto. ZostawiÄ? w ciep??ym miejscu, aby podros??o, a potem jeszcze raz wyrobiÄ?. Je??eli jest zbyt miÄ?kkie, nale??y dodaÄ? trochÄ? mÄ?ki i zn??w odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Z wyro??niÄ?tego ciasta utoczyÄ? cienkie kawa??ki i zlepiaÄ? je w pier??cienie dowolnej wielko??ci; miejsca z??Ä?czenia dok??adnie posmarowaÄ? bia??kiem i wyr??wnaÄ?. Tak przygotowane obwarzanki w??o??yÄ? do wrzÄ?cej lekko ocukrzonej wody i gotowaÄ? 5-10 min. WyjÄ?Ä?, posypaÄ? makiem lub czarnuszkÄ?. Do pieczenia nale??y przygotowaÄ? dwie p??askie blachy. JednÄ? wsunÄ?Ä? na sp??d piekarnika, na drugiej -ustawionej wy??ej - u??o??yÄ? obwarzanki. Piec w ??rednio gorÄ?cym piekarniku 5-10 min, a nastÄ?pnie energicznym ruchem obr??ciÄ? g??rnÄ? blachÄ?, aby obwarzanki spad??y drugÄ? stronÄ? na ni??szÄ?; piec jeszcze 5-10 min.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design