7,5 I wody
50 dag cukru
1 kg suszonego razowego chleba
2,5 dag dro??d??y
2,5 dag rodzynk??w
1 dag suszonego chmielu |
ZagotowaÄ? 5 I wody, zalaÄ? chleb i odstawiÄ? na 12 godz. Chmiel zalaÄ? wodÄ? (2,5 I) i gotowaÄ? na s??abym ogniu przez 20 min. ZestawiÄ? z ognia, naczynie szczelnie przykryÄ?, obwiÄ?zaÄ? ??ciereczkÄ? i odstawiÄ? na 3-4 godz. NastÄ?pnie obydwa p??yny przecedziÄ? i po??Ä?czyÄ?, dodaÄ? cukier, rodzynki i dro??d??e roztarte z odrobinÄ? cukru (temperatura p??ynu powinna wynosiÄ? ok. 30?C). ZostawiÄ? w ciep??ym miejscu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedziÄ? i rozlaÄ? do szczelnie zamykanych butelek.
|