1 kg buraczk??w
10 I wody
1 kg cukru
torebka cukru waniliowego
10 dag dro??d??y
3 dag rodzynk??w |
Buraczki umyÄ? szczoteczkÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, obraÄ? i zetrzeÄ? na drobnej tarce. WodÄ? zagotowaÄ?, w??o??yÄ? utarte buraczki i zostawiÄ? na 10-20 min. Kiedy p??yn nabierze piÄ?knego, czerwonego koloru, przecedziÄ? go, ostudziÄ?, dodaÄ? cukier oraz wyro??niÄ?te dro??d??e. PostawiÄ? na 1-2 doby w ciep??ym miejscu; nap??j dojrzewajÄ?cy d??u??ej ma ostrzejszy, bardziej kwa??ny smak. DodaÄ? umyte i osuszone rodzynki oraz cukier waniliowy. PrzelaÄ? do beczu??ki lub butelek, szczelnie zamknÄ?Ä?. Kwas mo??na piÄ? ju?? nastÄ?pnego dnia.
|