Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PÄ?czki II

Rozczyn:
5 dag dro??d??y
3 dag cukru
mleko
Ciasto:
6 dag cukru
6 ??????tek
45 dag mÄ?ki
6 dag mas??a
ok. 1 szklanki mleka
s??l
1 ??y??ka spirytusu
20 dag osÄ?czonej konfitury
t??uszcz do sma??enia
5 dag cukru pudru z waniliÄ?
ZrobiÄ? rozczyn z dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. UtrzeÄ? jaj?? i ??????tka z cukrem i sk??rkÄ? cytrynowÄ?; przesiaÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, mleko, s??l, spirytus, wyrabiaÄ? rÄ?kÄ? ciasto ??redniej gÄ?sto??ci (za rzadko zarobione - nie daje siÄ? wa??kowaÄ?, za gÄ?ste - jest po usma??eniu ma??o pulchne). Gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, dodawaÄ? po trochu roztopiony t??uszcz, wyrobiÄ? ciasto, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. OdsÄ?czyÄ? konfiturÄ? na sitku lub u??yÄ? gÄ?stÄ? marmoladÄ?. Gdy ciasta przybÄ?dzie jeszcze raz tyle, podzieliÄ? na cztery czÄ???ci, wyk??adaÄ? partiami na stolnicÄ? podsypanÄ? mÄ?kÄ?, wywa??kowaÄ? do??Ä? grubo. Z wywa??kowanego ciasta wykrawaÄ? niewielkie krÄ???ki; na jeden krÄ???ek nak??adaÄ? trochÄ? konfitury, nakrywaÄ? drugim krÄ???kiem, brzegi zlepiaÄ? przygniatajÄ?c silnie ko??cami palc??w i nastÄ?pnie wykrajaÄ? foremkÄ? (obr??wnaÄ? obw??d). U??o??yÄ? pÄ?czki na sicie posypanym mÄ?kÄ?, w pewnej odleg??o??ci jeden od drugiego, nakryÄ? p????tnem, pozbawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. Gdy podrosnÄ?, odwr??ciÄ? na drugÄ? stronÄ?. NastawiÄ? t??uszcz do sma??enia, zrobiÄ? pr??bÄ? temperatury wrzucajÄ?c kawa??eczek ciasta. Gdy ciasto zaraz odskakuje od dna i podp??ywa na wierzch, t??uszcz jest dostatecznie nagrzany do sma??enia pÄ?czk??w., Wyro??niÄ?te pulchne pÄ?czki omie??Ä? szczoteczkÄ? z mÄ?ki, k??a??Ä? na gorÄ?cy. t??uszcz g??rnÄ? stronÄ? na d????; pÄ?czki majÄ? swobodnie p??ywaÄ? w t??uszczu. Sma??yÄ? pÄ?czki niezbyt szybko, pod przykryciem. Gdy po??owa pÄ?czka zanurzonego w t??uszczu zrumieni siÄ?, odwr??ciÄ? i dosma??yÄ? bez przykrycia Usma??one pÄ?czki wyjÄ?Ä? szpikulcem na bibu??Ä?, po osÄ?czeniu wy??o??yÄ? na talerz, posypaÄ? cukrem z waniliÄ?. Ciep??e pÄ?czki u??o??yÄ? na okrÄ?g??ym p????misku jeden obok drugiego. Dopiero po zupe??nym ostygniÄ?ciu uk??adaÄ? jeden na drugim.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design