6 jajek
2 ??y??ki ??elatyny
szklanka cukru
3 cytryny
p???? butelki bia??ego
p????s??odkiego wina |
FormÄ? budyniowÄ? wysmarowaÄ? olejem i po??o??yÄ? na talerzu dnem do g??ry, aby olej obciek??. ??????tka utrzeÄ? z cukrem na puszystÄ? masÄ?, wymieszaÄ? z utartÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ? (z po??owy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem. OgrzewaÄ? powoli w naczyniu nad parÄ? lub w gorÄ?cej wodzie, aby masa zgÄ?stnia??a. Wtedy dodaÄ? rozpuszczonÄ? w gorÄ?cej wodzie (1/3 szklanki) ??elatynÄ?. MasÄ? odstawiÄ?, aby siÄ? lekko och??odzi??a, w tym czasie ubiÄ? sztywnÄ? pianÄ? z bia??ek i wymieszaÄ? z och??odzonÄ? masÄ?. Gdy masa zacznie powt??rnie gÄ?stnieÄ?, wlaÄ? jÄ? do formy budyniowej i ostudziÄ?. Przed podaniem wyjÄ?Ä? pudding z formy. PodawaÄ? z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.
|