75 dag tzw. brzadu czyli suszonych owoc??w (jab??ka, gruszki, wi??nie)
7,5 I wody
7 kg suszonego razowego chleba
50 dag cukru
10 go??dzik??w
2,5 dag kory cynamonowej
2,5 dag dro??d??y |
ZagotowaÄ? 4 I wody, wrzÄ?tkiem zalaÄ? chleb i zostawiÄ? na 10-12 godzin. ResztÄ? wody zalaÄ? umyte i namoczone owoce, dodaÄ? cynamon oraz go??dziki i gotowaÄ? pod przykryciem przez 10 min. P??yn przecedziÄ?, po??Ä?czyÄ?, ostudziÄ? lub podgrzaÄ? do temperatury 30C i dodaÄ? dro??d??e. OdstawiÄ? w ciep??e miejsce na 15-20 godz. Po tym czasie zdjÄ?Ä? pianÄ?, ca??o??Ä? przecedziÄ? ? wlaÄ? do szczelnie zamykanych butelek. Gotowy kwas przechowywaÄ? w ch??odnym miejscu.
|