Ciasto:
8 ??????tek
6 bia??ek
20 dag cukru
20 dag migda????w lub wy??uskanych orzech??w laskowych
3-4 gorzkie migda??y
5 dag utartego, suszonego, ciemnego chleba
sk??rka pomara??czowa w cukrze
p???? ??y??eczki mielonego cynamonu
p???? ??y??eczki ut??uczonych go??dzik??w
p???? ??y??eczki utartej sk??rki z cytryny
Lukier:
5 dag startej czekolady
10 dag cukru |
??????tka utrzeÄ? z cukrem, dodaÄ? zmielone migda??y lub orzechy, chleb, drobno pokrajanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? oraz przyprawy. WymieszaÄ?, dodaÄ? bia??ka ubite na sztywnÄ? pianÄ?, ostro??nie po??Ä?czyÄ? i przelaÄ? do wysmarowanej t??uszczem tortownicy. WstawiÄ? do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150-200C przez ok.1 godz. Po upieczeniu i ostudzeniu tort oblaÄ? czekoladowym lukrem.
Przygotowanie lukru: CzekoladÄ? rozpu??ciÄ? w 3 ??y??kach gorÄ?cej wody, dodaÄ? cukier i - ciÄ?gle mieszajÄ?c - zagotowaÄ?. Po lekkim przestudzeniu oblaÄ? masÄ? tort i udekorowaÄ? migda??ami lub orzechami.
|