Ciasto:
50 dag mÄ?ki
20 dag smalcu gÄ?siego lub wieprzowego
15 dag cukru
3 gotowane ??????tka
kilka ??y??ek wytrawnego wina bia??ego
8 ??y??ek miodu
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wy??uskanych orzech??w
sma??ona sk??rka pomara??czowa
p???? ??y??eczki mielonych go??dzik??w
2 ??y??ki cukru
cukier waniliowy
otarta sk??rka z 1 cytryny |
Z podanych sk??adnik??w zagnie??Ä? ciasto, przykryÄ? ??ciereczkÄ? i odstawiÄ? na 1 godz., aby "odpoczÄ???o". Orzechy zemleÄ? i wymieszaÄ? z resztÄ? podanych sk??adnik??w. Ciasto podzieliÄ? na 6-8 czÄ???ci i ka??dÄ? z nich rozwa??kowaÄ? na prostokÄ?t. Na prostokÄ?tach ciasta uk??adaÄ? wa??eczki nadzienia i zwinÄ?Ä? roladki. U??o??yÄ? je na suchej blasze, ka??dÄ? roladkÄ? przek??uÄ? w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem. Piec w gorÄ?cym piekarniku przez ok. 30 min.
|