Kuchnia w??oska
120 g gorzkich migda????w
180 g cukru
4 jajka
1/2 I mleka
2 ??y??ki rumu
1 ??y??ka s??odzonego kakao w proszku |
Mleko zagotowaÄ?. Jajka ubijaÄ? z 80 g cukru tak d??ugo, a?? bÄ?dÄ? spienione i bardzo jasne, a nastÄ?pnie wymieszaÄ? je z kakao, rumem, rozkruszonymi migda??ami i gorÄ?cym mlekiem. Do foremki wsypaÄ? 100 g cukru z 3 ??y??kami wody i podgrzewaÄ? jÄ? a?? do momentu uzyskania karmelu. Karmel rozprowadziÄ? r??wnomiernie po dnie i ??cianach foremki. ForemkÄ? ostudziÄ?, a nastÄ?pnie wlaÄ? do niej przygotowanÄ? wcze??niej jajecznÄ? masÄ?. Wype??nionÄ? foremkÄ? w??o??yÄ? do naczynia z gorÄ?cÄ? wodÄ? (foremka ma byÄ? zanurzona w wodzie do po??owy) i gotowaÄ? przez 45 minut (do 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170?C. Po ostudzeniu w??o??yÄ? do lod??wki. Po godzinie gotowy budy?? wyjÄ?Ä? z foremki na du??y p??aski talerz i podaÄ? na st????.
|