Kuchnia w??oska
225 g mÄ?ki i 2 ??y??ki mÄ?ki do posypania blachy do pieczenia
225 g cukru
160 g mas??a i 30 g mas??a do wysmarowania blaszki do pieczenia bia??ka z 6 jajek
1 torebka wanilii
szczypta soli |
Mas??o wyrabiaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? tak d??ugo, a?? bÄ?dzie mia??o konsystencjÄ? kremu. DodaÄ? cukier i bia??ka i dobrze wymieszaÄ?. Do tak przygotowanej masy wsypaÄ? przesianÄ? mÄ?kÄ?, s??l i waniliÄ?. WyrobionÄ? masÄ? nape??niÄ? woreczek do wyciskania krem??w z g??adkÄ? ko??c??wkÄ? o ??rednicy oko??o 1/2 c-m. WyciskaÄ? dziesiÄ?ciocentymetrowej d??ugo??ci paski na posmarowanÄ? mas??em i posypanÄ? mÄ?kÄ? blaszkÄ? do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku 5-10 minut w temperaturze 200?C. Biszkopty powinny mieÄ? brzegi zrumienione, a ??rodki jasne. Upieczone "kocie jÄ?zyki" pozostawiÄ? na siatce piekarskiej, a?? zupe??nie ostygnÄ?.
|