Rozczyn:
4 dag dro??d??y
1 dag cukru
mleko
C i a s t o:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
15 dag cukru
1 szklanka mleka
7 dag t??uszczu (mas??a lub smalcu i margaryny)
cukier waniliowy
sk??rka cytrynowa
s??l |
PrzygotowaÄ? rozczyn z dro??d??y do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug wskaz??wek podanych wy??ej, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Z wyro??niÄ?tego ciasta wyrabiaÄ? ma??e bu??eczki i uk??adaÄ? na wysmarowanej t??uszczem blasze, postawiÄ? powt??rnie do wyro??niÄ?cia. Po wyro??niÄ?ciu posmarowaÄ? jajem, posypaÄ? cukrem lub kruszonkÄ?, wstawiÄ? do ogrzanego piekarnika, ??piec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta mo??na sporzÄ?dziÄ? bardzo smacznÄ? bu??kÄ?, strucle z makiem i rogaliki z r????nym nadzieniem lub tylko posypane kruszonkÄ?.
|