Kuchnia wÄ?gierska
1 litr mleka
1 laska wanilii
3 jaja
1/2 ??y??eczki mÄ?ki
150 g cukru |
Bia??ka z 3 ??y??kami cukru ubiÄ? na sztywnÄ? pianÄ?. W du??ym garnku trzymaÄ? na ogniu r??wnomiernie gotujÄ?cÄ? siÄ? wodÄ? i ??y??kÄ? maczanÄ? w wodzie nabieraÄ? po troszku piany i wk??adaÄ? do wrzÄ?tku. Uwa??aÄ?, aby nie by??o za du??o klusek w garnku, poniewa?? majÄ? tendencjÄ? do sklejania siÄ?. Gdy kluski wyp??ynÄ? na wierzch, odwr??ciÄ? je i gotowaÄ? z drugiej strony. Kluski pojedynczo wyjmowaÄ? z wody i odcedziÄ? na sicie. Sos waniliowy przyrzÄ?dza siÄ? w spos??b nastÄ?pujÄ?cy: mleko gotowaÄ? razem z cukrem i laskÄ? wanilii, dodaÄ? do niego, mieszajÄ?c, mÄ?kÄ? rozprowadzonÄ? z wodÄ?, wszystko wlaÄ? do ??????tek, ponownie postawiÄ? na ogniu i stale mieszaÄ?, a?? masa zgÄ?stnieje. Nie wolno jej jednak gotowaÄ?, poniewa?? ??????tka mogÄ? siÄ? ??ciÄ?Ä?. Gdy sos jest gotowy, wyjÄ?Ä? laskÄ? wanilii. Kluski w??o??yÄ? do szklanej salaterki i oblaÄ? ciep??ym sosem waniliowym. Potem wstawiÄ? do lod??wki i podawaÄ? dobrze sch??odzone.
|