Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Domowe s??odkie sucharki

3 dag dro??d??y
1 dag cukru
1/4 litra mleka
50 dag mÄ?ki s??l
2 ca??e jaja
2 ??????tka
12 dag cukru
6 dag mas??a (lub margaryny)
sk??rka cytrynowa
OdsypaÄ? po??owÄ? mÄ?ki. Dro??d??e i cukier rozpu??ciÄ? w ciep??ym mleku, wlaÄ? do mÄ?ki, wymieszaÄ? i rozczyn postawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. UtrzeÄ? mas??o dodajÄ?c po jednym ??????tku, po trochu cukier i po jednym jaju. Do masy dodaÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ?, soli, wyro??niÄ?ty rozczyn z dro??d??y i drugÄ? po??owÄ? mÄ?ki. Ciasto starannie wyrobiÄ?, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? do wysmarowanej, d??ugiej i wÄ?skiej blaszki. Gdy powt??rnie podro??nie, posmarowaÄ? rozbitym jajem i wstawiÄ? do miernie nagrzanego piekarnika, upiec (45 min.). Ciasto wy??o??yÄ? i po dw??ch dniach pokrajaÄ? kromki 1 cm grubo??ci, u??o??yÄ? na blasze i lekko zrumieniÄ? z dwu stron w piecu miernie nagrzanym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design