Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
1/2 szklanki mleka
Ciasto:
2 ??????tka
1 jajo
12 dag cukru
50 dag mÄ?ki
ok. 3/4 szklanki mleka
s??l
10 dag mas??a
(osÄ?czone konfitury lub ser na s??odko z waniliÄ?)
jajo do smarowania
t??uszcz do smarowania formy
2 dag mas??a do wyrabiania |
Ma??Ä? brytfannÄ? lub rondel (2 - litrowy) wysmarowaÄ? t??uszczem. PrzygotowaÄ? ser ?? waniliÄ? jak do ko??aczyk??w lub osÄ?czyÄ? konfiturÄ?. ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. SporzÄ?dziÄ? ciasto tak, jak by??o podane we wstÄ?pie. UbiÄ? pianÄ?, wymieszaÄ? ciasto z pianÄ?, wybiÄ?, postawiÄ? do pierwszego wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na czÄ???ci (oko??o 10), ka??dÄ? czÄ???Ä? braÄ? rÄ?kami zanurzonymi poprzednio w ma??le, kszta??towaÄ? kule, uk??adaÄ? je na brytfannie lub w rondlu ciasne jednÄ? przy drugiej, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Buchty mo??na nadziewaÄ?, zawijajÄ?c da ??rodka ka??dego konfitury lub ser przyprawiony tak jak do ko??aczyk??w. Buchty po u??o??eniu w brytfannie postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Po wyro??niÄ?ciu posmarowaÄ? jajem, w??o??yÄ? do ogrzanego piekarnika, piec dla godziny. Upieczone ciasto odkrajaÄ? od brzeg??w formy, wy??o??yÄ?, przestudziÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci tak; jak ciasto siÄ? samo dzieli, u??o??yÄ? na p????misku. PodawaÄ? gorÄ?ce lub zimne z sosem waniliowym.
|