Kuchnia wÄ?gierska
750 g ??liwek
300 g cukru w kostkach
1/2 I spirytusu
3/4 I mleka
1/2 I wody |
?šliwki umyÄ?, odsÄ?czyÄ? i razem z pestkami ut??uc w mo??dzierzu. W??o??yÄ? do szklanego naczynia, zalaÄ? spirytusem, przegotowanÄ?, och??odzonÄ? wodÄ? i dodaÄ? kostki cukru. OdstawiÄ? na 2 tygodnie. Nie trzymaÄ? w zimnie. Potem dodaÄ? mleko (nie gotowane) i znowu odstawiÄ? na 2 tygodnie. Teraz jednak trzymaÄ? w zimnie i czÄ?sto potrzÄ?saÄ?. Po 4 tygodniach odfiltrowaÄ?, przelaÄ? do butelek i dobrze zakorkowaÄ?.
|