Kuchnia z szybkowaru
50 dag dyni bez sk??ry i pestek
0,5 szklanki mleka
4 jaja
4 ??y??ki tartej bu??ki
3-4 ??y??ki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
margaryna i bu??ka tarta do formy |
PokrojonÄ? dyniÄ? zalaÄ? mlekiem i rozgotowaÄ? (mo??na w szybkowarze, ogrzewajÄ?c 7 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego), przetrzeÄ? przez sito lub zmiksowaÄ?. ??????tka utrzeÄ? z cukrem, wymieszaÄ? z dyniÄ? i tartÄ? bu??kÄ?. Z bia??ek ubiÄ? sztywnÄ? pianÄ?, pod koniec ubijania dodawaÄ? cukier i cukier waniliowy. WymieszaÄ? masÄ? z pianÄ?, w??o??yÄ? do wysmarowanej margarynÄ? i wysypanej tartÄ? bu??kÄ? formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryÄ?, wstawiÄ? do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlaÄ? i szklankÄ? wody, zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? na gorÄ?co.
Uwaga. Budynie gotowane na parze mo??na polewaÄ? s??odkimi sosami.
|