Ciasto:
8 ??????tek
12 dag cukru
8 bia??ek (piana)
12 dag mÄ?ki ziemniaczanej
mas??o do smarowania blachy
Nadzienie:
4 ??????tka
15 dag cukru
12 dag czekolady
18 dag mas??a deserowego |
PosmarowaÄ? mas??em dna sze??ciu tortownic tej samej wielko??ci. SporzÄ?dziÄ? ciasto: ??????tka utrzeÄ? z cukrem. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, dodaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?. Ciasto wy??o??yÄ? do sze??ciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wy??o??yÄ? z tortownic, przestudziÄ?. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: czekoladÄ? rozgrzaÄ? na spodeczku nad parÄ? (na odwr??conej przykrywce imbryka z wrzÄ?cÄ? wodÄ?). ??????tka utrzeÄ? z cukrem, dodawaÄ? po trochu rozgrzanÄ? czekoladÄ?, masÄ? ostudziÄ?. Mas??o utrzeÄ? na pianÄ?, po??Ä?czyÄ? z masÄ? czekoladowÄ?. Placki prze??o??yÄ? masÄ? czekoladowÄ?, posmarowaÄ? niÄ? boki i powierzchniÄ? lub ostatni placek oblaÄ? lukrem czekoladowym pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielko??ci, ciasto zarobiÄ? z po??owy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych mas??em. Ka??dy placek po wy??o??eniu z blach i ostudzeniu przekrajaÄ? w poprzek na p???? i nadziaÄ?. Wyko??czyÄ? go tak jak podano wy??ej.
|