Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Babka dro??d??owa

Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
10 dag mas??a
2 ??????tka
1 jajo
10 dag cukru
sk??rka cytrynowa
40 dag mÄ?ki
ok. 1/2 szklanki mleka
s??l
(3 dag rodzynk??w)
1 dag mas??a do smarowania formy
2 dag cukru pudru z waniliÄ? do posypania
ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. PrzygotowaÄ? formÄ?, na babkÄ?. UtrzeÄ? w misce surowe mas??o, dodaÄ? ??????tka, ucierajÄ?c po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlaÄ? wyro??niÄ?te dro??d??e, rozetrzeÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? letnie mleko, sk??rkÄ? cytrynowÄ? i s??l i wybijaÄ? ??y??kÄ?; gdy ciasto odstaje od ??y??ki, wymieszaÄ? z rodzynkami, wy??o??yÄ? do formy wciskajÄ?c rodzynki do ??rodka ciasta, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?tÄ? babkÄ? upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wy??o??yÄ?, p??ki gorÄ?ca posypaÄ? cukrem z waniliÄ?, ostudziÄ?, opierajÄ?c o brzeg stolnicy.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design