50 dag miÄ?sa z piersi drobiu
1 ??y??ka oliwy lub oleju
s??l
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
MiÄ?so z piersi umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? na r??wne porcje. ZbiÄ? t??uczkiem do miÄ?sa zwil??onym wodÄ?, uformowaÄ? owalne porcje. Na patelniÄ? z bardzo grubym dnem lub lepiej na patelniÄ? przystosowanÄ? do sma??enia bez t??uszczu wlaÄ? ??y??kÄ? oliwy lub oleju, rozgrzaÄ?. Wk??adaÄ? porcje miÄ?sa, sma??yÄ? rumieniÄ?c po obu stronach. Obrumienione bitki posoli??, skropiÄ? kilkoma ??y??kami wrzÄ?cej wody, przykryÄ?. PozostawiÄ? na ma??ym ogniu na kilkana??cie minut, tak aby by??y mi??kkie;. uwa??aÄ?, ??eby si?? nie przypali??y. Przed podaniem wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) ze szpinakiem, groszkiem z marchewkÄ? lub z zielonÄ? sa??atÄ?. Bitki mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem zimnych sos??w i sa??atek warzywnych.
|