Rozczyn:
9 dag dro??d??y
3 dag cukru
1/4 l. mleka
Ciasto:
30 ??????tek
40 dag cukru
1 kg mÄ?ki pszennej g??adkiej
s??l
50 dag mas??a stopionego sklarowanego
kilka gorzkich migda????w
1/2 laski wanilii
8 dag rodzynk??w
mas??o do smarowania formy
cukier z waniliÄ? do posypania lub lukier waniliowy |
PrzygotowaÄ? dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarowaÄ? mas??em, wysypaÄ? mÄ?kÄ?. SparzyÄ?, zemleÄ? gorzkie migda??y. UmyÄ? i osuszyÄ? rodzynki. ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. UbiÄ? ??????tka bez cukru na parze, ostudziÄ? mieszajÄ?c, do ??????tek DodaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, rozmieszaÄ?, dodaÄ? cukier, s??l, waniliÄ?, gorzkie migda??y oraz ogrzanÄ? mÄ?kÄ?; ciasto zarobiÄ? rÄ?kÄ?. Gdy sk??adniki siÄ? po??Ä?czÄ?, dodawaÄ? powoli sklarowane mas??o; ciasto wyrabiaÄ? 1/2 godz. na ka??de 1/2 kg mÄ?ki (1/2 godz. x 2). DodaÄ? rodzynki. wyrobione ciasto pozostawiÄ? do powolnego wyrastania. wyro??niÄ?te ciasto na??o??yÄ? do po??owy wysoko??ci formy, pozostawiÄ? do powt??rnego wyrastania. Po wyro??niÄ?ciu wstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika (180° ), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjÄ?Ä?, a gdy trochÄ? ostygnie, wy??o??yÄ? ostro??nie z formy, posypaÄ? cukrem z waniliÄ? (lub polukrowaÄ? po ostudzeniu ciasta), studziÄ? powoli, opierajÄ?c o brzeg stolnicy. BabkÄ? podawaÄ? nastÄ?pnego dnia krajÄ?c w poprzeczne, okrÄ?g??e kawa??ki, grubo??ci 1 1/2 cm.
|