Kuchnia chi??ska
1 kg udek kurczaka
1 ??rednia cebula
6 szklanek oleju
2 ??y??ki oleju
2 lekko roztrzepane bia??ka
mÄ?ka ziemniaczana
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki, winiaku lub brandy
1 ??y??eczka bardzo drobno posiekanego ??wie??ego korzenia imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 ??y??eczki cukru
Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l
2 ??y??ki keczupu
2 ??y??eczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
sok i sk??rka starta z 1/2 cytryny
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
s??l do smaku
2 ??y??ki cukru |
UsunÄ?Ä? kostki z miÄ?sa wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?. Widelcem nak??uÄ? w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, podzieliÄ? udka na dwa kawa??ki. MiÄ?so wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, wstawiÄ? do lod??wki na kilka godzin, obracajÄ?c dwukrotnie. OsÄ?czyÄ?, marynatÄ? i odstawiÄ?. Sk??adniki sosu przyprawowego wymieszaÄ?, dodaÄ? marynatÄ?, zamieszaÄ?, odstawiÄ?. ObranÄ? cebulÄ? przeciÄ?Ä? wzd??u?? na p????, pokrajaÄ? w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzieliÄ? na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlaÄ? do garnka, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu oko??o 5 min. Tymczasem miÄ?so zanurzyÄ? w bia??kach, obtoczyÄ? w mÄ?ce, u??o??yÄ? jednÄ? warstwÄ? na talerzu. SprawdziÄ? temperaturÄ? oleju. K??a??Ä? po kawa??ku kurczaka w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, ??y??kÄ? cedzakowÄ? wybraÄ? usma??one kawa??ki, prze??o??yÄ? na cedzak do osÄ?czenia, wy??Ä?czyÄ? gaz. Metalowym sitkiem zebraÄ? zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, sprawdziÄ? temperaturÄ? w??o??yÄ? przesma??one udka, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor, prze??o??yÄ? na cedzak, trzymaÄ? w cieple. CebulÄ? wsypaÄ? na gorÄ?cy olej, lekko mieszajÄ?c sma??yÄ?, a?? bÄ?dzie szklista. Olej z cebulÄ? przelaÄ? do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, w??o??yÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek. ZamieszaÄ? sos przyprawowy, wlaÄ? do czosnku, gotowaÄ? a?? zgÄ?stnieje nie przerywajÄ?c mieszania. ZmniejszyÄ? p??omie??, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju sezamowego, zamieszaÄ? wy??Ä?czyÄ? gaz. Udka u??o??yÄ? w jednÄ? warstwÄ? na g??Ä?bokim p????misku, przybraÄ? sma??onÄ? cebulÄ?, polaÄ? sosem. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem warzyw
|