2-2 1/2 kg kaczki
3 cebule dymki pokrajane w kawa??ki
4 plasterki ??wie??ego imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ma??a posiekana cebula
Sos:
1/2 ??y??eczki soli
6 ??y??ek sosu sojowego
2 ??y??ki miodu
1/4 szklanki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina |
OsuszyÄ? kaczkÄ?, w??o??yÄ? piersiÄ? do do??u do du??ego, p??askiego garnka lub brytfanny, zalaÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 10 min, odlaÄ? oko??o 1/4 p??ynu. DodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, imbir, s??l, sos sojowy i mi??d przykryÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu 1 godz. obracajÄ?c ptaka dwa razy. WlaÄ? w??dkÄ?, gotowaÄ? dalsze 45 min. UgotowanÄ? kaczkÄ? prze??o??yÄ? na deskÄ?, podzieliÄ? na porcje, u??o??yÄ? na gorÄ?cym p????misku, trzymaÄ? w cieple. Sos z brytfanny przecedziÄ? do rondla, postawiÄ? na du??ym gazie, gotowaÄ? do wyparowania Ä? p??ynu. KaczkÄ? zalaÄ? sosem. Proporcje: dla 6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?
|