Kuchnia indonezyjska
1 pier?? kury pokrajana na centymetrowe plasterki
1 ma??e jajo roztrzepane
1 i 1/2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczane)
1 szklanka oleju jadalnego
1 ma??a cebula pokrojona w talarki
1 ??redni pomidor pokrajany w plasterki
1 ma??a marchewka pokrajana w krÄ???ki
1 ??y??ka cukru
s??l i pieprz do smaku
1 ??y??eczka octu
6 1/2 szklanki wody
1/2 ma??ego kalafiora pokrajanego w plasterki
1/2 szklanki obgotowanego zielonego groszku |
1. Plasterki kury zanurzyÄ? w jaju, obtoczyÄ? w mÄ?ce, sma??yÄ? na rozgrzanym oleju na z??oty kolor, prze??o??yÄ? na talerz.
2. OdlaÄ? nadmiar oleju.
3. CebulÄ? zrumieniÄ? na gorÄ?cym oleju, dodaÄ? pomidory, marchewkÄ?, cukier, pieprz, ocet z wodÄ?, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i dusiÄ? przez 10 min.
4. W??o??yÄ? usma??onÄ? kurÄ?, kalafior, groszek i dusiÄ? przez 2 min. (sos powinien byÄ? s??odko-kwa??ny a kalafior chrupiÄ?cy)
5. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i zielonÄ? sa??atÄ? ze ??mietanÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|