Kuchnia chi??ska
1 kg udek kurczaka
2 ??y??ki wody 2
2 szklanki oleju
Ä? szklanki orzeszk??w ziemnych lub kukurydzy z puszki
4 suszone strÄ?czki papryki chilli lub 1-1 1/2 ??y??eczki przyprawy chilli
2 roztarte zÄ?bki czosnku
2 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki
4 ma??e cebule pokrajane w grube pi??rka
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1 bia??ko
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki soli
1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie)
Sos przyprawowy:
1 ??y??ka winnego lub owocowego octu (5%)
1 ??y??ka cukru
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu sojowego |
Orzeszki wrzuciÄ? na wrzÄ?cÄ? wod??, gotowaÄ? 30 sek, starannie osÄ?czyÄ?. UsunÄ?Ä? z udek sk??r?? i ko??ci. Mi??so pokrajaÄ? w kostk?? o wymiarach 1 1/2 x 2 cm. Mi??so wymieszaÄ? z 2 ??y??kami wody, odstawiÄ? na 30 min. Przyprawy po??Ä?czyÄ?, dodaÄ? do miÄ?sa, wymieszaÄ? rÄ?kÄ?, odstawiÄ? na 2 godz., mo??na wstawiÄ? do lod??wki na noc. Sk??adniki sosu przyprawowego zamieszaÄ?, odstawiÄ?. Olej wlaÄ? do rondla, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? orzeszki lub osÄ?czonÄ?, osuszonÄ? kukurydzÄ?, sma??yÄ? orzeszki przez 30 sek, kukurydzÄ? 15 sek, wybraÄ? metalowym sitkiem, dok??adnie osÄ?czyÄ?. Olej mocno rozgrzaÄ?, wy??Ä?czyÄ? gaz, dodaÄ? kawa??ki kurczaka, mieszajÄ?c trzymaÄ? w oleju 30 sek, przelaÄ? olej z kurczakiem do cedzaka opartego na garnku, osÄ?czyÄ?. Dwie ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? prze??amane papryczki chilli, zamieszaÄ?, dodaÄ? czosnek i imbir oraz cebulÄ?, zamieszaÄ?, w??o??yÄ? kurczaka, wlaÄ? w??dkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 20 sek. Kawa??ki miÄ?sa przesunÄ?Ä? na bok patelni, wlaÄ? zamieszany sos przyprawowy na ??rodek, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zgÄ?stnienia. Dok??adnie wymieszaÄ? z kurczakiem, pokropiÄ? olejem sezamowym, posypaÄ? orzeszkami lub kukurydzÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne z ry??em, z potrawÄ? z warzyw i zupÄ?
|