Kuchnia chi??ska
du??e piersi kurczaka
4 szklanki wody
1 ??y??eczka soli
mÄ?ka ziemniaczana
4 ??y??ki oleju
1 1/2 szklanki pÄ?d??w bambusa pokrajanych w ma??Ä? kostkÄ? lub obgotowana i pokrajana w kostkÄ? marchewka
8 zÄ?bk??w czosnku
1/2 ??y??eczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 ??y??eczki przyprawy chilli lub ostrej papryki
Sos przyprawowy:
3 ??y??ki powide?? ??liwkowych
1 ??y??eczka soku z cytryny
1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??eczka miodu lub cukru
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/2 ??y??eczki zmielonego pieprzu
2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??eczki octu |
Ko??ci i sk??rÄ? usunÄ?Ä? z piersi kurczaka. MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 1 cm. WodÄ? wymieszaÄ? z 1/2 ??y??eczki soli, zalaÄ? miÄ?so, zamieszaÄ?, odstawiÄ? na 20 minut. Dok??adnie osÄ?czyÄ? z solanki. Kawa??ki pokrajanego w kostkÄ? miÄ?sa obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej. WymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego z pÄ?dami bambusa lub marchewkÄ?, odstawiÄ?. 4 ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? ca??e zÄ?bki czosnku, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek, dodaÄ? s??l, miÄ?so i przyprawÄ? chilli, sma??yÄ? 30 sek, ciÄ?gle mieszajÄ?c. DodaÄ? sos przyprawowy, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, wlaÄ? 1/2 szklanki wody, dok??adnie wymieszaÄ?, dusiÄ? dalszÄ? minutÄ? nie przerywajÄ?c mieszania. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z potrawÄ? z warzyw i zupÄ?
|