1 brojler (ok. 80 dag)
3 zÄ?bki czosnku
1 pÄ?czek koperku
s??l |
KurczÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ? drobno, rozetrzeÄ? z solÄ?. Koperek umyÄ?, osÄ?czyÄ?. WnÄ?trze jamy brzusznej kurczaka natrzeÄ? roztartym czosnkiem, a nastÄ?pnie w??o??yÄ? koperek. PowierzchniÄ? tuszki natrzeÄ? tak??e czosnkiem. JamÄ? brzusznÄ? spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. PrzygotowanÄ? tuszkÄ? umocowaÄ? na ro??nie, upiec. W czasie pieczenia od czasu do czasu lekko polewaÄ? wodÄ?. UpieczonÄ? tuszkÄ? zdjÄ?Ä? z ro??na, pokrajaÄ?, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wek i warzyw gotowanych. KurczÄ? pieczone n?? ro??nie mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek warzywnych.
|