Kuchnia chi??ska
1 ma??y kurczak (oko??o 1 kg)
25 dag marchwi
1 - 3 ??y??eczek przyprawy chilli
2 1/2 ??y??eczki sosu sojowego
1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/4 ??y??eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 ma??a cebula dymka pokrajana w 3 cm kawa??ki
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku (dowolnie)
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
3-4 ??y??ki oleju do sma??enia
wrzÄ?ca woda |
Kurczaka podzieliÄ? na 12-16 kawa??k??w, natrzeÄ? ??y??kÄ? sosu sojowego i ??y??kÄ? alkoholu, odstawiÄ? na 1 godz. OskrobanÄ? marchew pokrajaÄ? w du??Ä? kostkÄ?. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu wsypaÄ? marchew, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, w??o??yÄ? kawa??ki kurczaka, sma??yÄ? do zrumienienia oko??o 2 min, dodaÄ? cebulÄ? imbir, chilli i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wlaÄ? 1 1/2 ??y??ki sosu sojowego i ??y??kÄ? alkoholu, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek. Sk??adniki z patelni prze??o??yÄ? do czystego garnka. Na patelniÄ?, w kt??rej sma??ono kurczaka, wlaÄ? szklankÄ? wrzÄ?tku, mieszajÄ?c ??y??kÄ? zeskrobaÄ? czÄ?steczki pozosta??e ze sma??enia, wlaÄ? do garnka z kurczakiem. ZalaÄ? szklankÄ? wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? na ma??ym ogniu oko??o 1 godz. lub do miÄ?kko??ci miÄ?sa. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em.
|