Kuchnia chi??ska
4 udka z kurczak??w
2 1/2 ??y??eczki soli
pieprz do smaku
1 ??y??eczka imbiru w proszku
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
Sos przyprawowy:
1 1/2 szklanki wywaru l lub roso??u z kury
1 1/2 ??y??ki sosu hoisin lub powide??! ??liwkowych z ??y??eczkÄ? cukru i roztarty zÄ?bek czosnku
1 1/2 ??y??ki pasty z ??????tej fasoli lub miodu
Ä? ??y??eczki pieprzu
1 1/2 ??y??ki "piÄ?ciu przypraw; cynamonu lub zmielonego ziela angielskiego |
Ka??de udko podzieliÄ? na dwa kawa??ki, natrzeÄ? solÄ?, pieprzem i imbirem, odstawiÄ? na 30 min. Wywar lub ros???? wlaÄ? do garnka, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki przypraw, dok??adnie wymieszaÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia ciÄ?gle mieszajÄ?c. W??o??yÄ? miÄ?so, dusiÄ? pod przykryciem 15 min na ma??ym ogniu, zestawiÄ? z gazu, odstawiÄ? na 20 min, dok??adnie osÄ?czyÄ?. Olej rozgrzaÄ? w g??Ä?bokim rondlu, sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? po 2 kawa??ki kurczaka, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?, trzymaÄ? w cieple - sma??yÄ? pozosta??e kawa??ki. PodawaÄ? z plackami mandary??skimi i sosem ??liwkowym lub hoisin. Proporcje: dla 4 os??b
|