Kuchnia turecka
1 kurczak podzielony na Ä?wiartki
s??l i pieprz do smaku
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku
sok z po??owy cytryny lub 3 ??y??ki soku z rabarbaru
oliwa lub mas??o
Sos :
1 ??y??ka soku z cytryny lub rabarbaru
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
1/2 ??y??eczki zmielonej gorczycy (dowolnie)
1 ??y??eczka posiekanego ??wie??ego tymianku lub 1/2 ??y??eczki suszonego
s??l i pieprz do smaku |
1. S??l, pieprz, sok i czosnek wymieszaÄ? na pastÄ?.
2. NatrzeÄ? pastÄ? kawa??ki kurczaka, odstawiÄ? na 2-3 godz.
3. W ma??ym garnuszku wymieszaÄ? sok, oliwÄ?, dodaÄ? s??l, gorczycÄ?; pieprz, tymianek i gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 2 min.
4. Kurczaka posmarowaÄ? oliwÄ? lub mas??em i piec na ruszcie elektrycznym w temperaturze oko??o 200"C.
5. Podczas pieczenia kilkakrotnie obr??ciÄ? kurczaka, polewaÄ? sosem Piec na z??oty kolor.
6. PodawaÄ? z frytkami lub ry??em ugotowanym na sypko i mieszana sa??atka.
Proporcje dla 2-4 os??b
|