5 dag dro??d??y
1/2 szklanki mleka
1 jajo
4 ??????tka
20 dag mas??a
50 dag mÄ?ki
ok. 1 szklanki mleka
s??l
15 dag cukru pudru
5 dag rodzynk??w
sk??rka cytrynowa
2 dag mas??a do smarowania formy
2 dag cukru z waniliÄ? do posypania |
RozetrzeÄ? jajo i ??????tka bez cukru. RozetrzeÄ? dro??d??e z zimnym mlekiem. StopiÄ? mas??o. Do mÄ?ki dodaÄ? roztarte ??????tka, stopione mas??o i dro??d??e i wyrobiÄ? do??Ä? gÄ?ste ciasto. Ciasto wy??o??yÄ? do wysokiego garnka, przykryÄ? i przykrywÄ? przymocowaÄ? do garnka. Do czystego wiadra w??o??yÄ? przykryty garnek z ciastem, umocowaÄ? go sznurkiem do g??rnego obwodu wiadra, nalaÄ? zimnej wody tyle, aby siÄ?ga??a do 3/4 wysoko??ci garnka. Ciasto pozostawiÄ? do wyrastania przez ca??Ä? noc. PrzygotowaÄ? resztÄ? sk??adnik??w: przesiaÄ? cukier, umyÄ? i osuszyÄ? rodzynki. Ciasto wyjÄ?Ä? z garnka, wy??o??yÄ? do miski, dodaÄ? cukier, s??l i przyprawy i wyrobiÄ? je starannie, na ko??cu dodaÄ? rodzynki. WysmarowaÄ? mas??em grubo i starannie formÄ? na babkÄ?, opr??szyÄ? mÄ?kÄ?. Ciasto wy??o??yÄ? do formy, zaraz wstawiÄ? do miernie wygrzanego pieca i upiec (45 min.). Ciasto wyjÄ?Ä?, a gdy trochÄ? przestygnie, ostro??nie wy??o??yÄ?, bo jest bardzo pulchne i ??atwo mo??e powstaÄ? zakalec; p??ki ciep??e, posypaÄ? cukrem z waniliÄ?.
|