Kuchnia egipska
1 kura pokrajana na porcje
1 ??rednia cebula
1 ??rednia marchew
1/2 kg szpinaku wyp??ukanego, osÄ?czonego
1/2 ??y??eczki zmielonej kolendry
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 ??y??eczka soli
1 /2 kostki mas??a lub margaryny |
1: KurÄ?, cebulÄ? i marchew w??o??yÄ? do garnka, wlaÄ? tyle wody, aby wszystko przykry??a.
2. ZagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 2 godz., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. Wywar odlaÄ? do innego naczynia.
3. Szpinak grubo posiekaÄ?.
4. KolendrÄ? i s??l z czosnkiem utrzeÄ? na pastÄ?.
5. Do rondla z rozgrzanym mas??em lub margarynÄ? w??o??yÄ? kawa??ki kury i pastÄ? z przyprawami, sma??yÄ? przez 10 min.
6. DodaÄ? szpinak i sma??yÄ? na ??rednim ogniu przez 10 min., kilkakrotnie mieszajÄ?c.
7. DoprawiÄ? solÄ?.
8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko, oddzielnie podaÄ? wywar jako zupÄ?, doprawionÄ? do smaku solÄ? i pieprzem.
Proporcje dla 6-8 os??b
|