Kuchnia maroka??ska
1 du??y kurczak podzielony na porcje s??l i pieprz do smaku
szczypta szafranu (dowolnie)
2 cm kawa??ek cynamonu (dowolnie)
1 ??rednia posiekana cebula
4 ??y??ka mas??a
1/4 kg twardych ??liwek
1 ??y??eczka cynamonu w proszku
4 ??y??ki miodu |
1. Kawa??ki kurczaka w??o??yÄ? do garnka. WlaÄ? tyle wody, aby wszystko przykry??a. DodaÄ? s??l, pieprz, kawa??ek cynamonu, szafran, cebulÄ? i mas??o.
2. ZagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez godzinÄ?.
3. Prze??o??yÄ? kawa??ki kurczaka na talerz, odstawiÄ?. WyjÄ?Ä? cynamon.
4. Do wywaru dodaÄ? ??liwki i gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 15 min., wybraÄ? pestki.
5. DodaÄ? cynamon w proszku, mi??d i dusiÄ? bez przykrycia, a?? sos zgÄ?stnieje.
6. Kurczaka podgrzaÄ? w sosie.
7. Wy??o??yÄ? kawa??ki kurczaka na gorÄ?cy p????misek, polaÄ? sosem.
8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i zielonÄ? sa??atÄ? w sosie winegret.
Proporcje dla 4-6 os??b
|