Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kurczak po kaszmirsku

Kuchnia indyjska
Przepis oryginalny
1 du??y kurczak bez sk??ry, podzielony na 12
1 szklanka jogurtu lub gÄ?stej ??mietany ;
5 roztartych zÄ?bk??w czosnku
3 cebule
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka ostrej papryki w proszku
1 ??y??eczka utartego korzenia imbiru
6 ??y??eczek sklarowanego mas??a ghee
2 ??y??ki posiekanych listk??w kolendry lub zielonej pietruszki
2 ??y??ki posiekanej miÄ?ty
1 ??y??ka kurkumy (eurcuma domestica)
2 ??y??eczki cumin (cummin cyminum)
2 ??y??eczki podgrzanej gorczycy
1 ??y??ka zmielonego maku
2 zmielone kardamony
1 zmielony listek laurowy
1 ??y??eczka ??wie??o zmielonego pieprzu.
1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotowaÄ? marynatÄ?. 2. Ka??dy kawa??ek kurczaka naciÄ?Ä? w 2-3 miejscach, zalaÄ? jogurtem z przyprawami, odstawiÄ? na 1-2 godz. 3. DrugÄ? cebulÄ? pokrajaÄ? w cienkie plasterki, sma??yÄ? w rondlu na rozgrzanym ma??le (2 ??y??ki), a?? siÄ? zrumieni, prze??o??yÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na talerzyk. 4. Do rondla w kt??rym sma??y??a siÄ? cebula, w??o??yÄ? ??y??kÄ? mas??a i stale mieszajÄ?c; sma??yÄ? kolendrÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ? i miÄ?tÄ? przez 5 min. dodaÄ? kurkumÄ?, cumin, gorczycÄ?, trzeciÄ? cebulÄ? drobno posiekanÄ? i mak; sma??yÄ? na bardzo ma??ym ogniu przez 2 min., prze??o??yÄ? na talerzyk. 5. W??o??yÄ? kawa??ki kurczaka do rondla razem z marynatÄ? i dusiÄ? przez 10 min., dodaÄ? sma??one przyprawy i dalej dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 20 min. 6. DodaÄ? kardamon, listek laurowy i pieprz, wymieszaÄ?, dusiÄ? pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podlaÄ? 2-3 ??y??kami wody). 7. Wy??o??yÄ? kurczaka na gorÄ?cy p????misek, dodaÄ? sma??onÄ? cebulÄ?. . 8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATIÄ?, Proporcje dla 4-6 os??b Przepis w naszej kuchni 1 kurczak podzielony na czÄ???ci 1 szklanka jogurtu lub zsiad??ego mleka 2 roztarte zÄ?bki czosnku 2 ??y??ki mas??a 1 du??a drobno posiekana cebula 114 ??y??eczki imbiru 1 go??dzik 1 ??y??eczka soli oko??o 3 ??y??eczek indyjskiej mikstury 1. Kawa??ki kurczaka wymieszaÄ? z jogurtem i po??owÄ? czosnku, odstawiÄ? pod przykryciem w ch??odne miejsce na noc, lub co najmniej na 2 godz. 2. Do rondla z rozgrzanym mas??em w??o??yÄ? cebulÄ?, imbir, go??dzik i s??l, sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 min., czÄ?sto mieszajÄ?c. 3. Do cebuli dodaÄ? indyjskÄ? miksturÄ?, dobrze wymieszaÄ?, i sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 3 min. 4. Kurczaka w??o??yÄ? do rondla z przyprawami, wlaÄ? marynatÄ? i dusiÄ? pod przykryciem oko??o godziny, a?? bÄ?dzie miÄ?kki. W razie potrzeby podlaÄ? 1-2 ??y??kami wody: 5. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i z RAITÄ?. Proporcje dla 4-6 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design