Kuchnia chi??ska
1 du??y kurczak
2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki drobno posiekanego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 /2 ??y??ki cukru
1 /2 ??y??ki octu
1i1/2 ??y??ki sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki
przyprawy maggi z 1 ??y??ka wody
3 ??y??ki wody
1 i 1/2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub wody i 3 ??y??ki m??ki ziemniaczanej
olej do g??Ä?bokiego sma??enia |
1. Ca??ego kurczaka natrzeÄ? solÄ? i imbirem, odstawiÄ? w ch??odne miejsce na 3-4 godz.
2. PokrajaÄ? kurczaka na 16-20 czÄ???ci.
3. WymieszaÄ? na pastÄ?: cukier z octem, sos sojowy lub maggi z wodÄ?, wino i mÄ?kÄ?.
4. PosmarowaÄ? kawa??ki kurczaka po??owÄ? pasty, u??o??yÄ? na talerzu, pozostawiÄ? w przewiewnym miejscu na 2 godz.
5. PosmarowaÄ? kurczaka resztÄ? pasty, odstawiÄ? na godzinÄ?.
6. Na mocno rozgrzanym oleju sma??yÄ? po 8-10 kawa??k??w kurczaka przez 3 min; a?? miÄ?so bÄ?dzie chrupiÄ?ce.
7. PodawaÄ? z bu??eczkami na parze MAN-TOU i sosem sojowo-czosnkowym
Proporcjedla4-6 os??b
|