Kuchnia chi??ska
1 pier?? kurczaka pokrajana w kostkÄ? s??l
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub wody
1 bia??ko ubite z 2 ??y??kami mÄ?kl ziemniaczanej
3 ??y??ki oleju jadalnego
2 ma??e strÄ?ki pieprzu tureckiego lub 1/2
??y??eczki przyprawy chili.
Sos:
1 i 1/2 cm korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
2 dymki lub ma??e cebule drobno posiekane
1 posiekany zÄ?bek czosnku
1 ??y??eczka octu
1i1/2 ??y??ki sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki przyprawy maggi z 1 ??y??kÄ? wody
3 ??y??ki roso??u lub wody
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej |
1. MiÄ?so wymieszaÄ? z winem, odstawiÄ? na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodÄ? nie odstawiaÄ?), dodaÄ? bia??ko z mÄ?kÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?.
2. WymieszaÄ? sk??adniki sosu, odstawiÄ?.
3. Mocno rozgrzaÄ? olej i sma??yÄ? pieprz turecki przez minutÄ? (chili dadaÄ? razem z sosem(.
4. W??o??yÄ? kurczaka, sma??yÄ? na du??ym ogniu przez 1 i 1/2 min., mieszajÄ?c.
5. WlaÄ? sos, i dusiÄ? przez 2 min., mieszajÄ?c.
6. Natychmiast podawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub z bu??eczkami na parze MAN-TOU
Proporcje dla 2-3 os??b
|