Kuchnia hawajska
2 ??y??ki oleju jadalnego
1 kurczak bez kostek, pokrajany w kawa??ki
2 ??y??eczki soli
1/2 szklanki Wody
Ä? kg szpinaku, obranego, wyp??ukanego
3 ??y??ki mas??a
1/2 szklanki mleka sporzÄ?dzonego z proszku |
1. Kawa??ki kurczaka sma??yÄ? na rozgrzanym oleju, a?? bÄ?dÄ? zrumienione ze wszystkich stron.
2. DodaÄ? 1i1/2 ??y??eczki soli, wlaÄ? wodÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 20 min., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie.
3. W??o??yÄ? szpinak do garnka ze stopionym mas??em, posoliÄ?, i dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 20 min.
4. Dok??adnie odcedziÄ? szpinak, osÄ?czyÄ? kurczaka z oleju, wymieszaÄ? mleko z kawa??kami miÄ?sa i ze szpinakiem.
5. PodgrzaÄ? na ma??ym ogniu do wrzenia, kilkakrotnie mieszajÄ?c.
6. PodawaÄ? z ziemniakami puree i mieszanÄ? sa??atkÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|