Kuchnia ira??ska
Kuchnia indonezyjska
Przepis oryginalny
1 du??a cebula pokrajana w grube plastry
1/2 ??y??eczki kurkumy
6 ??y??ek oliwy
45 dkg zmielonych w??oskich orzech??w
1iÄ? szklanki roso??u
s??l i pieprz do smaku
m??oda kaczka lub kurczak podzielony na 8
czÄ???ci
1/2 szklanki soku z granat??w
sok z dw??ch cytryn
4 ??y??ki cukru |
1. Na du??ej patelni rozgrzaÄ? 3-4 ??y??ki oliwy, dodaÄ? cebulÄ?, kurkumÄ? i sma??yÄ? na z??oty kolor, prze??o??yÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ? do du??ego garnka.
2. DodaÄ? orzechy, ros???? doprawiÄ? solÄ? i pieprzem, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 20 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
3. WlaÄ? resztÄ? oliwy na patelniÄ?, sma??yÄ? kawa??ki kaczki lub kurczaka na z??oty kolor. Prze??o??yÄ? do garnka z orzechami.
4. MiÄ?so dok??adnie wymieszaÄ? z sosem orzechowym i na p??ytce azbestowej dusiÄ? pod przykryciem przez godzinÄ?, mieszajÄ?c kilka razy.
5. ZmieszaÄ? z cukrem sok z granat??w i cytryn
6. UsunÄ?Ä? nadmiar t??uszczu, wlaÄ? soki, zamieszaÄ? I dusiÄ? dalej przez 30 min.
7. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem.
8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko, ob??o??onym kawa??kami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, ca??o??Ä? przybraÄ? dwoma ??y??kami posiekanych orzech??w.
Proporcje dla 4 os??b
Przepis naszej kuchni
1 du??a cebule drobno posiekana
1/2 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki kurkumy
3 ??y??ki mas??a
1/ kaczki obrane( ze sk??ry, pokrajanej w ma??e
kawa??ki
2 ??y??ki mÄ?ki
20 dkg grubo posiekanych w??oskich orzech??w
Ä? szklanki roso??u lub wody z kostkÄ?
roso??owÄ?
Ä? szklanki soku z czarnych lub czerwonych
porzeczek
s??l do smaku
sok z cytryny lub 4 ??y??ki soku z rabarbaru
ma??y obrany bak??a??an lub kabaczek
4 ??y??ki cukru
olej do sma??enia
1 /2 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
1. CebulÄ?, pieprz i kurkumÄ? sma??yÄ? na rozgrzanym ma??le na z??oty kolor, prze??o??yÄ? ??y??ka cedzakowÄ? na talerz.
2. DodaÄ? resztÄ? mas??a, sma??yÄ? kaczkÄ? a?? bÄ?dzie zrumieniona.
3. KaczkÄ? posypaÄ? mÄ?kÄ?; dodaÄ? orzechy i sma??yÄ? przez 5 min. WlaÄ? ros???? lub wodÄ? z rozpuszczonÄ? kostkÄ? roso??owÄ?, soki z porzeczek, cytryny lub rabarbaru, doprawiÄ? solÄ?, cukrem. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez godzinÄ?, kilkakrotnie mieszajÄ?c.
4. PokrajaÄ? wzd??u?? bak??a??an (kabaczek) na 6 czÄ???ci, posoliÄ?, odstawiÄ? na 45 min., op??ukaÄ? w zimnej wodzie, odcedziÄ?, osuszyÄ?.
5. Sma??yÄ? na gorÄ?cym oleju do zrumienienia.
6. Usma??ony bak??a??an po??o??yÄ? na kaczce i dusiÄ? pod przykryciem, a?? potrawa bÄ?dzie miÄ?kka i wytworzy siÄ? gÄ?sty sos.
7. DoprawiÄ? imbirem, ostro??nie zamieszaÄ? i dusiÄ? jeszcze przez 5 min.
8. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|