Kuchnia chi??ska
1 szklanka cukru
3 ??y??ki wody
3 ??y??eczki cynamonu
2 go??dziki
1 szklanka gorÄ?cej wody
1/2 ??y??eczki octu (6 proc.)
1 ??y??eczka soli
1 du??a kaczka (2 i 1/2 kg)
2 ??y??eczki sosu sojowego lub 1 ??y??eczka
przyprawy maggi z 1 ??y??eczkÄ? wody
2 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie |
1. SolÄ? wymieszanÄ? z 1 i 1/2 ??y??eczki cynamonu, natrzeÄ? ca??Ä? kaczkÄ? tak??e wewnÄ?trz i odstawiÄ? na godzinÄ?.
2. Do rondla wsypaÄ? cukier, wlaÄ? 3 ??y??ki wody, postawiÄ? na ma??ym ogniu, sma??yÄ?, a?? cukier siÄ? rozpu??ci i nabierze jasnobrunatnego koloru, stale mieszajÄ?c. Bardzo ostro??nie wleÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, dodaÄ? pozosta??y cynamon i go??dziki, gotowaÄ? a?? powstanie syrop o konsystencji ??mietanki.
3. WymieszaÄ? syrop z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. PÄ?dzelkiem posmarowaÄ? kaczkÄ? syropem, czynno??Ä? powt??rzyÄ? 2 razy, odstawiÄ? w ch??odne miejsce na noc.
4. KaczkÄ? wstawiÄ? do mocno nagrzanego piekarnika (220"C), polaÄ? pozosta??ym syropem i 1/2 szklanki wody, piec na z??oty kolor; czÄ?sto podlewajÄ?c kaczkÄ? sosem z brytfanny. ZmniejszyÄ? p??omie?? (190 C) piec oko??o 2 i 1/2 godz., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. W razie potrzeby dolaÄ? 1/2 szklanki wody.
5. UpieczonÄ? kaczkÄ? pokrajaÄ? w ma??e kawa??eczki.
6. PodawaÄ? z bu??eczkami na parze MAN-TOll i sosem (1 /2 szklanki wody;1-2 ??y??eczki octu; 3 roztarte zÄ?bki czosnku). W sosie zanurza siÄ? miÄ?so przed jedzeniem.
Proporcje dla 2-4 os??b
|